Translate

tisdag 22 september 2015

Röding med smörstekt spetskål och smörsås

Smörstekt spetskål är ett fantastiskt tillbehör.  Den passar utmärkt till ångad rödingfilé tillsammans med en smörsås.

Börja med såsen. Koka ihop två finhackade schalottenlökar med vitvinsvinäger, vitt vin, några vitpepparkorn och persiljestjälkar. När såsbasen reducerats kokar man upp den  tillsammans med grädde och sedan reder man med rumstempererat smör och smaksätter med salt, peppar och till exempel hackad persilja och citronsaft.  När smöret rörts i ska såsen inte koka upp. Vill man ha en tjockare sås kan tillsätta mer smör och kanske en klick Philadelphiaost. Söta eventuellt med lite honung.

Spetskålen delas i fyra bitar som läggs i stekpannan med rikligt med smör.  Vänd ofta så att kålen inte bränner vid.   Efter cirka 25 minuter är den klar.  Salta, peppra  och pressa över citronsaft.

Rödingen görs i ugn på 160°. Salta och strö över citronpeppar. Smöra ett bakplåtspapper och lägg över.  Laga i ugn i 13 minuter eller till innertemperaturen är 55°.

Haricots verts är gott till.

Dekorationspiff: persilja

Kvällens dryck: Sander (en tysk ekologisk Riesling)

Bra länkar som inspirerat kvällens middag:
Smörsås
Spetskål

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar