Smörstekt spetskål är ett fantastiskt tillbehör. Den passar utmärkt till ångad rödingfilé tillsammans med en smörsås.
Börja med såsen. Koka ihop två finhackade schalottenlökar med vitvinsvinäger, vitt vin, några vitpepparkorn och persiljestjälkar. När såsbasen reducerats kokar man upp den tillsammans med grädde och sedan reder man med rumstempererat smör och smaksätter med salt, peppar och till exempel hackad persilja och citronsaft. När smöret rörts i ska såsen inte koka upp. Vill man ha en tjockare sås kan tillsätta mer smör och kanske en klick Philadelphiaost. Söta eventuellt med lite honung.
Spetskålen delas i fyra bitar som läggs i stekpannan med rikligt med smör. Vänd ofta så att kålen inte bränner vid. Efter cirka 25 minuter är den klar. Salta, peppra och pressa över citronsaft.
Rödingen görs i ugn på 160°. Salta och strö över citronpeppar. Smöra ett bakplåtspapper och lägg över. Laga i ugn i 13 minuter eller till innertemperaturen är 55°.
Haricots verts är gott till.
Dekorationspiff: persilja
Kvällens dryck: Sander (en tysk ekologisk Riesling)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar