Translate

fredag 7 juli 2017

En lika oväntad som oinbjuden gäst

Jag har i alla år haft problem med akne. Finnarna har kommit och gått med varierande intensitet sedan jag var i 12-års åldern. Det har funnits tillfällen då en sex-sju akne-utslag trängts på en yta stor som ett frimärke därför blev jag inte ett dugg förvånad när min kind färgades akne-rosa. Märk väl att jag änvände "kind" i singular.

Jag gjorde som jag brukar när jag får mycket akne, jag tvättade mig med antiseptisk tvål och kletade på akne-kräm som jag brukar använder. Ja, den här gången litegranna extra för att vara säker på att utslagen försvann. Det gjorde de inte. Däremot blev de fler!

Samtidigt pågick annan aktivitet inuti käften som gjorde mig mer orolig Jag fick tandvärk mellan två tänder i överkäken där jag ville minnas att jag fick en gammal lagning fixad i höstas. Smärtan var intensiv. Men var det verkligen där som jag fick lagat i höstas? Detta var längre fram. Jag började bli tveksam.  Jag började så sakteliga vänja mig vid tanken på att ringa Folktandvården och få en akuttid, men jag drog ut på det.

Igår när jag vaknade hade svullnaden i ansiktet ökat i omfattning och en intensiv
smärta kändes i tänderna i nederkäken. Men var det inte i överkäken? Det onda flyttade omkring i munnen och snabbt var det tillbaka i överkäken igen. Fast det gjorde ont nederkäken också. Och finnarna smärtade. Efter hand började det stå klart alla mina besvär var på höger sida. Inbillning tänkte jag.

Jag gjorde vad varje feg man gör. googlade på akne och tandvärk och hamnade på en film där en läkare från internettjänsten KRY diskuterar akne med Isabella Löwengrip. Det kanske inte framkom så mycket nytt i programmet men den här KRY-appen kanske ändå kunde vara något.

Jag laddade ner appen och bestämde mig för att testa. 250 kr kunde det ju vara värt. Jag formulerade mina besvär skickade in bilder på hur mitt svullna tryne såg ut. En halv timme senare blev jag uppringd via video av en läkare. Han lyssnade på mig och kollade på bilderna och säkert och på hur jag såg ut i videon och sedan kom hans "dom":

 - Det du har är inte akne. Det är av allt att döma bältros och eftersom utslagen är så nära ögat ska du genat bege dig till en ögonläkare. Ögonläkargruppen på Odenplan  De har drop-in. Det kan finnas risk för skador på hornhinnan.

Jag gjorde förstås som jag blev tillsagd. Min sambo följde med mig. Jag kände att jag behövde någon som lyssnade på vad läkaren sade för själv var jag mer omskakad och nervös än vad det verkade. Det visade sig att på sommaren hade man inte drop-in men receptionisten pratade med en ögonläkare som kunde ta hand om mig. Jag fick vänta ganska länge men tillslut hade doktorn tid.

Tack och lov hade jag inga horhinneskador, i ala fall inte igår. Jag fick medicin som inte riktigt börjat verka ännu för jag har mer svullnad men den brännande känslan i kinden har minskat och tandsmärtan håller sig på ett ställe i nederkäken.

Min moster hade bältros innan hon dog. Jag vet inte om hon fick någon medicin mot den sjukdomen, Men när den brännande känslan var för stark fyllde personalen på Knäreds sjukhem plasthandskar med iskallt vatten och det lindrade. Jag testade och det var faktiskt skönt. Idag har jag sovit och svalkat mig och ätit. Ciabattan var lite för frasig för att kännas okej mot mina blåsor i munnen.

Vad jag förstått har bältrosen inget med MS att göra. Det är nog en annan del av nervsystemet som vill göra livet surt för mig. Jag hoppas inte att min MS inte triggas igång. med mer än att det blir några pseudoskov,

Nu längtar jag efter "kalla handen" igen!Jag känner mig inte riktigt bekväm med tanken på
på att ge bältrosen ett ansikte. Kanske sen :'(Inga kommentarer:

Skicka en kommentar