Translate

söndag 4 oktober 2015

Stekt ankbröst


Stekt ankbröst kan vara det godaste jag har varit med om att laga på väldigt, väldigt länge. 

Ankbröstet skåras på skinnsida och bryns sedan i en stekpanna med skinnsidan ner i någon minut. Inget fett behövs då ankan själv är så fet. Peppra och salta sen köttsidan av ankan och lägg ankbröstet med skinnsidan upp i en ugnsform. Stek ankbröstet färdigt i ugn på 120-150 grader i cirka 15-20 minuter tills innertemperaturen är ca 52 grader. Ta ut ankbröstet och låt det vila i folie i 20 minuter innan man skär upp det tunt.

Till detta passar en apelsin-portvinssås inspirerad av ett recept av Steffo Thörnquist.
En näve socker smältes i en kastrull, I det smälta sockret läggs sedan hackad schalottenlök som får karamelliseras i någon minut innan man häller på ett par deciliter vin (vitt eller rött spelar ingen roll) och en hönsbuljongtärning. Detta får sen koka ner till cirka 1,5 dl vätska då man tillsätter ett par deciliter portvin som även detta får koka ner till någon deciliter. Sila bort löken och spara till ankan. 

Såsen kan till exempel smaksättas med lite honung, herbes des Provence, lite crème fraîche och kanske lite saft från en halv apelsin. Som vanligt gäller smaka, smaka och smaka igen.

Till detta äter man exempelvis blandade ugnsgrönsaker i form av brysselkål, skogschampinjoner, rödlök, vitlök och morot. Som fett kan man använda stekflottet från ankan.



1 kommentar:

  1. Ser gott ut. Har visat matintresserade Tommy Karlsson, Tommy Brevlåda, din blogg

    SvaraRadera